Sobota, 27 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Převážíte často jízdní kola automobilem? Které nosiče kol jsou nejlepší?

Léto nám sice pomalu končí, ale to neznamená, že končí cyklistická sezona. Podzim je jako stvořený pro cyklotoulky a mnozí jezdíme raději právě na podzim, než v létě, kdy teploty šplhají závratně vysoko. Pokud si kolo rádi převezete někam dál od domova, vyzkoušíte cyklostezky nebo terén nerovný a zajímavý mimo váš region, jistě se neobejdete bez nosiče kol. Vozit kolo v kufru auta se občas dá, ale pokud chcete kolo vozit častěji, určitě je bezpečnější i k vozu šetrnější investovat do nosiče.

Tři typy nosičů kol

Jakákoli jízdní kola můžeme převážet na různých nosičích kol. Nejběžněji jsou používány střešní nosiče kol, které jsou nejlevnější. Jejich předností je právě nízká cena. Ovšem nevýhodou je nesnadné upevňování kol, což je těžké především pro nízké osoby, především ženy, které mají i méně fyzických sil. Kola v tomto nosiči kol nejvíce ovlivňují jízdní vlastnosti auta, vůz je vyšší, takže někde neprojedeme a vliv je nutné poznamenat i u spotřeby pohonných hmot.

Druhým typem nosiče je nosič kol na páté dveře. Není možné jej ale upevnit na všechny typy automobilů. Sice se kola poměrně dobře upevňují, ale znesnadňují výhled zpětným zrcátkem, stejně jako brání dostat se do kufru automobilu. Ovlivnění při řízení vozidla je menší, jako u držáku střešního, vliv na spotřebu paliva je také nižší.

Nejpraktičtějším, ovšem i zpravidla nejdražším, je nosič kol na tažné zařízení. Je ovšem nutné mít tažné zařízení namontované. Tady naložíte kola i při malé výšce uživatele, vliv na řízení vozu je minimální, spotřebu ovlivňuje většinou jen váha kol. Kola téměř nepřečnívají.

Převážet takto můžete jak klasická kola, tak elektrokola. Pokud se vám při jízdě s koly na střeše nebo pátých dveřích či tažném zařízení něco nezdá, vždy je nutné zastavit a zkontrolovat pevnost upevnění. S výběrem vhodného nosiče vám rádi poradí v cyklosportu i u prodejců samotných nosičů.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek