Středa, 24 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Proč je vitamin K tolik důležitý

O vitaminu K se mluví čím dál častěji. Ještě do nedávna jsme jej znali pouze pod vitaminem K1, který je syntetizován rostlinami a využívá se především jako podporující látka proti srážení krve. Dnes už ale víme, že existuje také vitamin K2. Ten je produkován střevními bakteriemi a je prospěšný pro vedení vápníku v těle, s čímž souvisí také mineralizace zubů a kostí. Oba tyto vitaminy jsou rozpustné v tucích. To znamená, že na rozdíl od vitaminů rozpustných ve vodě (C, B,..) je tělo schopné vytvářet si jejich zásobu, protože se jich nezbavuje močí.

Při normálním stavu našeho organismu si až 70 % vitaminu K dokáže vytvořit tělo samo. Zbytek je vhodný dodávat pomocí stravy nebo doplňků stravy.

Funkce vitaminu K2

Vitamin K2 ve formě MK-7 je nezbytný pro funkci proteinů, které na sebe váží vápník – to má hned dvě výhody. První výhodou je, dokáže vést vápník po těle tam, kde je to potřeba – do kostí a zubů. Tím zabraňuje poruchám pohybového systému a předchází osteoporóze. Díky tomu, že napomáhá vést vápník, zabraňuje jeho usazování v cévách, což způsobuje kornatění cév. Prostupnost cév dovoluje dobré vedení krve po těle, správné okysličení srdce a mozku.

Kde jej brát?

Z potravin. Najdete jej v kysaném zelí, sýrech (brie, gouda nebo sójový sýr natto), vejcích, játrech nebo v másle. U živočišných zdrojů se snažte najít takové, které pochází pouze od zvířat krmených trávou.

Doporučená denní dávka vitaminu K2 prozatím není pevně stanovena, předpokládá se do 200 mikrogramů (μg).

Vitamin K2 je doporučováno užívat s vitaminem D3, protože pracují ve vzájemné symbióze a podporují své účinky. Vitamin D3 je zodpovědný za stavbu kostí a zvyšování absorpce vápníku ze střev, K2 aktivuje protein osteokalcin, který je důležitý pro transport vápníku do kostí a zubů. Takový proces tvorby kostí a jejich mineralizace funguje nejlépe za účasti obou vitaminů.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek