Home Rady a Návody Jejich netradiční jogurty jsou rychle vyprodány. Vyhrává venkovská šipka

Jejich netradiční jogurty jsou rychle vyprodány. Vyhrává venkovská šipka

3

Od pár centů až po několik eur. Od řídkých po úplně husté. Ochucené i bílé, řecké i slovenské. Jogurtů existuje velké množství a platí to iv otázce jejich kvality. Najdete takové, při kterých se zasytíte už z jednoho a jsou i takové, které vám nezaženou hlad ani po dvou či třech kelímcích.

Jak rozpoznat skutečně kvalitní jogurty a které informace prozradí, zda bude mléčný výrobek poctivý nebo ne? Stačí si všímat tyto věci.

Krávy jedí syrovátku
V Dubník při Nových Zámcích se to dá počítat na kroky, jaká je vzdálenost od místa, kde krávy jedí, po expedici hotových výrobků. Mezi tím se nachází dojírnu a mlékárna a celé je to od sebe vzdáleny několik desítek kroků.

Mlékárna a sýrárna společnosti AT Dunaj se skládá z několika na sebe navazujících staveb a mléko projde v rámci výroby jen pár metrů. Vyrábějí z něj jogurty, sýry, tvarohy, pomazánky, kyselé smetany i máslo, přičemž pokaždé využívají to nejčerstvější mléko, tedy z prvního ranního dojení.

„První dojení končí okolo čtvrté ráno a mléko jde okamžitě k laboranty. Ten ho zkontroluje a řekne, zda s ním můžeme dále pracovat. Díky tomu pracujeme s mlékem již hodinu od nadojení, „prozrazuje Jozef Řepka, ředitel mlékárny a sýrárny Dubník.

S 1100 kusy dobytka měli ještě donedávna největší maštal na Slovensku. Byla postavena v roce 2014 a svým charakterem zaručuje vysokou kvalitu mléka a následných výrobků. Krávy jsou v ní během horkých letních dnů ovlažované studenou vodou a 30 ventilátorů spolu s otevřenými bočními stěnami a vysokým stropem vytváří neustálý proud čerstvého vzduchu. Na více místech stáje se nacházejí velké kartáče, o které se mohou krávy masírovat a po celé délce mají k dispozici krmivo, které v Dubník považují za klíčové pro tvorbu kvalitních mléčných výrobků.

(Zdroj: Jakub Straňanek)
„Jaké krmivo si vyrobíme, takové mléko máme. Proto je velmi důležité nejprve namíchat dobré krmivo a pak ho dobře uskladnit. Zakládáme si na tom, že naše krmivo je bez GMO, „vysvětluje Jana Tencerová, zootechnické v AT Dunaj.

Nové dávky krmiva se většinou vydělávají na začátku léta a pak se skladují zakryté ve velkých jámách. Průběžně jejich odkrývají a odebírají pouze dávku na jeden až tři dny, aby bylo krmivo vždy čerstvé. Skládá se z kukuřičné siláže, vojtěšky a žitné senáže, sóji, sladké složky jako melasa a celé se to zalévá čerstvou syrovátkou, která zůstane z výroby.

„Syrovátka kravám chutí. Zvyšuje jim to apetit a obsahuje to cukry, bílkoviny a minerální látky. Celý rok používáme stejnou krmnou dávku, protože kdybychom udělali nějakou změnu, krávy by to hned ucítili, začali by méně jíst a bylo by i méně mléka, „říká Tencerová.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Šlechtí si vlastní kachny. V jedné věci jsou slovenská unikátem
Čtěte
V mlékárně vyrábějí dva typy jogurtů a oba jsou jedinečné v tom, že neobsahují přídatné látky, pektiny, aromata, barviva, kyselinu citrónovou ani konzervanty. Gazdovský a smetanový jogurt jsou vyrobeny z čerstvého mléka nebo čerstvé smetany a pokud jsou ochucené, tak jen čistým ovocem, cukrem, medem nebo pravou čokoládou. Koupit si je můžete v síti potravin Farmfoods, které se nacházejí po celém Slovensku.

Výsledkem jsou kombinace jako švestka se skořicí, višeň s chia, jablko s rakytníkem, rybíz a angrešt, venkovská šipka či klasické chutě jako jahoda, meruňka, borůvka a tiramisu. Netradiční kombinace však nejsou jediným rozdílem, který je odlišuje od ostatních mlékáren.

(Zdroj: Jakub Straňanek)
Nejprodávanější produkt je máslo
„Všechny ovocné složky byly vyrobeny kvůli nám. Původně se na trhu nedaly sehnat čisté ovocné složky pouze z ovoce a cukru, tak jsme na začátku využili dodavatele ze sdružení Farmfoods, který je pro nás začal vyrábět. Jsou bez stabilizátorů, zahušťovadel a jiných přípravků, které by pomáhaly držet strukturu, „říká Pavel Durkáč, výrobní ředitel Farmfoods.

I proto se jim stává, že cukr na sebe naváže tekutinu z jogurtové složky a džem se postupně zředí. Kdyby džem obsahoval zahušťovadla zůstal by po celou dobu stejný.

„Těšíme se z toho, protože je to důkaz, že ovocná složka neobsahuje zahušťovadla. I proto používáme průhledné kelímky, neboť nemáme co skrývat. Navíc když se dá, upřednostňujeme slovenské ovoce. Díky tomu máme sezónní chutě jako šipky, borůvky, dřínky, bezinky či lesní malina, „popisuje Durkáč.

3 COMMENTS

Exit mobile version