Čtvrtek, 18 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Hlídáte si v zimě svůj pitný režim?

Zatímco akci „Suchej únor“ lidé nejčastěji vnímají jako skvělou příležitost udělat něco prospěšného pro své zdraví, či dostat pod kontrolu konzumaci alkoholu, na pitný režim jako celek většina Čechů v zimním období zapomíná. Podle průzkumu*, který pro značku přírodních pramenitých vod Natura uskutečnila agentura Ipsos si téměř 60 % lidí nedává pozor na to, kolik během dne vypije tekutin. Někteří z nich mají pocit, že pijí dostatečně, téměř čtvrtina lidí ale ví, že tekutin přijímá málo, přesto si pitný režim nehlídá. Alespoň dva litry tekutin denně v zimním období vypije jen
40 % respondentů.

Podle lékařů by přitom měl denní příjem vody dosahovat nejméně dva až dva a půl litru dle věku a tělesné hmotnosti jedince. „V teplých letních měsících nás přirozená žízeň nutí pít častěji, sklouznout k nedostatku tekutin je proto paradoxně snazší v zimě. Průzkum ukázal, že téměř 55 % respondentů v zimním období vypije denně jen 1,5 litru tekutin či méně. Každý osmý člověk dokonce nevypije ani litr tekutin za den,“ popisuje Jiří Kolář zodpovědný za značku Natura ve společnosti Coca-Cola ČR/SR.

Pití si lidé hlídají hlavně kvůli zdraví, mezi nápoji vede voda

Více než polovina lidí (konkrétně 53 % všech oslovených), kteří si hlídají pitný režim i v zimě, uvádí jako hlavní motivaci prevenci možných zdravotních problémů. Zhruba 23 % pak dbá na zdravý životní styl celoročně a dostatek tekutin považují za jeho součást. Roli ale hrají i diety, výdej tekutin při sportu či estetická stránka v podobě dostatečné hydratace pleti. Pro 13 % lidí je hlavní motivací k dodržování pitného režimu chuť jejich oblíbeného nápoje.

Často přitom může jít i o chuť vody, která je nejčastějším nápojem v běžném dni pro 60 % respondentů. V případě nejmladší generace ve věku od 18 do 26 let je dokonce voda nejoblíbenější u 70 % dotázaných. Druhou příčku v celkovém žebříčku zaujímají teplé nápoje jako je káva a čaj, jež jsou nejčastější tekutinou pro 16 % lidí, slazené limonády pak tvoří hlavní nápoj pro 14 % osob.

Na podporu pitného režimu přichází Natura s udržitelnou soutěží. Vyhrát můžete Škodu Enyaq iV a další ceny

Dodržování pitného režimu i v zimě se letos Natura, jejíž lahve jsou vyráběny ze 100% recyklovaného PETu, rozhodla podpořit udržitelnou soutěží. Pod každým bílým víčkem vody Natura se skrývá kód, po jehož nahrání na web natura-soutez.cz lze každý den vyhrát jednu z mnoha udržitelných produktů. Mezi denními cenami jsou sportovní batohy z udržitelného materiálu, nákupní tašky z recyklované bavlny, sady s opakovaně použitelnou kovovou slámkou, sportovní lahve či poznámkový blok A5 s tvrdými deskami z recyklovaného PET materiálu. Kromě toho však nabízí soutěž Natura také možnost vyhrát šaty od známé návrhářky Josefíny Bakošové, které jsou vyrobené z udržitelných materiálů. „Dlouhodobě se snažím snížit svůj dopad na životní prostředí skrze udržitelnou módu a ohleduplné chování k přírodě. Mám proto velmi blízko k tomu, co Natura dělá a jsem ráda, že se tato myšlenka může skrze novou soutěž dostat k ještě širšímu okruhu lidí,“ říká Bakošová.

Ohleduplná k životnímu prostředí je i hlavní cena soutěže, kterou je elektromobil Škoda Enyaq iV. Výherce českého vozu s nulovými emisemi bude vybrán na konci soutěže ze všech registrovaných kódů.

*Průzkum byl realizován prostřednictvím IPSOS Instant Research na reprezentativním vzorku 1 000 respondentů v lednu 2022.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek