Sobota, 20 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Kámen, který hraje všemi barvami

Opál má mezi drahými kameny výjimečné postavení, neboť má unikátní zbarvení, doslova hraje všemi odstíny. Tento charakteristický barevný projev se nazývá iridescence a opál není jediným kamenem, který ji vykazuje. Typická je například i pro labradority.

Ovšem pozor, ne všechny opály se tímto pozoruhodným jevem mohou pyšnit. Proto se rozdělují na dvě třídy. V jejich rámci se odlišuje opál běžný a ten drahý, který má právě kýžený vzhled.

Konkrétně opál je hydratovanou amorfní formou oxidu křemičitého. Je relativně měkký, nicméně se počítá mezi vůbec nejvzácnější drahé kameny. Tomu odpovídá i jeho název, který ostatně pochází ze sanskrtského slova „upala“, což znamená „drahokam“, a později z řecké odvozeniny „opallios“, což bychom mohli přeložit jako „vidět změnu barvy“.

Jedná se o kámen, který je spjatý podle ezoterických proudů s měsícem říjnem. Tradice také velí darovat jej ke 14. výročí svatby. Nicméně opály jsou svou atraktivitou schopny ozvláštnit jakoukoli příležitost. A který ze šperků bude tím pravým pro vás?

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek