Čtvrtek, 18 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Retinol či vitamín C: Víte, po jakém čase začnou účinkovat kosmetické vychytávky?

Na začátku je obvykle poutavá reklama nebo zkušenost dobré kamarádky, která vám doporučuje zaručený kosmetický produkt. Případně patříte k ženám, které je zkrátka rady testují. Navzdory slibovaným účinkem však efekt často vůbec nevidět.

Pravda, zpracoval zg 12.05.2021 06:00 shutterstock 1420910267 Foto: Shutterstock
Je důležité, kdy produkt používáme, to znamená, v který čas dne ho aplikujeme, jak často.
Je to opravdu problém nekvalitního produktu? Jde o to, že kosmetický výrobce chce na vás především vydělat a vy jste zase naletěli? Netvrdíme, že i to se stát nemůže. Uvědomit si však třeba jedno – na to, aby účinné látky v produktech dokázali na naší pokožce a v jejím vrstvách působit, si zkrátka třeba počkat.

Dermatoložka Kemi Fabusiwa, kterou s oblibou cituje portál magazínu Vogue či Elle, se nedávno na svém Instagram podělila se sledovatelné o odbornou zkušenost z působení kosmetických produktů s účinnými látkami. „Lidé to velmi často vzdávají příliš rychle a jsou frustrovaní, když nevidí jasný výsledek. Jenže, klíčové je být vytrvalý a soustředit se na prevenci udržování dobré kondice pokožky namísto hledání léku, „citoval dermatologickou portál TheStylist.

Podle lékařky je také důležité, kdy produkt používáme, to znamená, v který čas dne ho aplikujeme, jak často a také je důležité, jaké jiné produkty s ním kombinujeme. Například upozorňuje na to, že výrobky s obsahem retinolu by se měly používat primárně večer. I proto, že benefity retinolu nefungují, pokud na pleť působí sluneční záření. Přestože jsou na trhu i produktu s retinolem pro denní použití, mnoho dermatologů se shoduje, že právě večerní čas je lepší.

Pause0% VolumeAd

Uvědomit si také třeba, že některé projevy naší kůže potřebují čas na léčbu – jestliže trpíme například hyperpigmentaci, na výsledek krémů či sér proti pigmentovým skvrnám si počkáme i několik měsíců. A samozřejmě musíme se chránit před sluncem a nevyjsť ven bez produktu s ochranným faktorem. Při akné se výraznější změny prosadí také až po pár měsících.

V tabulce, kterou doktorka Fabusiwa zveřejnila na svém Instagram, však rozlišila dvě časové hodnoty. Takovou, po které vidět okamžitý prvotní účinek – například hydratování pleti po aplikaci kyseliny hyaluronové či redukci mazu při používání produktů s kyselinou salicylovou. Samotné akné či vyhlazení vrásek však obvykle přichází až po měsících.

Například při zmíněné kyselině hyaluronové se první proces v kůži spouští už po dvou minutách, výraznější výsledky si však ptají 9 týdnů. Retinol začíná v kůži pracovat po zhruba 4 týdnech, tvrdí lékařka. Výrazné výsledky se dostaví až po pololetí. Více viz tabulka výše.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek