Čtvrtek, 28 března, 2024
- Reklama -123jobs

Odbornice radí, jak si poradit s akné v dospělosti

Pokud si často pochutnáváte na rychlém občerstvení, bílém pečivu a vedle toho si dopřejete i cigaretu, zbystřete pozornost. Strava, nesprávný životní styl, ale i stres dokáží nadělat pokožce obličeje několik problémů. Jedním z nich je nejčastější kožní onemocnění zvané akné. O jeho vzniku, prevenci a léčbě mluví více v rozhovoru pro Pravdu MUDr. Marianna Kovácsová ze společnosti MEDISKIN.

Martin Harvan 05.06.2021 10:00 žena, krásná žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto: Shutterstock
Je třeba používat i opalovací krém s ochranným faktorem.
Jak definujeme akné a proč se vyskytuje iu dospělých žen?

Akné je multifaktorovou zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů, je nejčastějším kožním onemocněním. Není pouze problémem dospívajících, můžeme ho mít v každém věku. Akné u pacientů nad 25 let nazýváme akné dospělých (acne adultorum). Podle různých průzkumů postihuje až 40% žen ve věku 25 – 45 let. Mazové žlázy mají hormonální receptory, jejichž prostřednictvím mohou pohlavní hormony (především testosteron) zvětšovat mazové žlázy a stimulovat jejich produkci k nadměrné tvorbě kožního mazu. Mužské pohlavní hormony se však v menším množství nacházejí i u žen. U některých žen může být na tyto hormony přítomna zvýšená citlivost receptorů na povrchu mazových žláz.

Které faktory považujeme za spouštěče vzniku akné v dospělosti?

Nejčastěji jde o pokračování adolescentního akné, ale není neobvyklý ani výskyt prvních projevů až v dospělosti. Vždy bychom měli dívat na to, zda existuje spouštěcí faktor. Někdy najdeme i triviální důvody vzniku akné, např. použití nesprávného, ​​komedogenného makeupu nebo jiného kosmetického přípravku, což znamená, že přípravek obsahuje určité složky, které mají tendenci ucpávat póry. Je třeba vyloučit přítomnost chronického zánětu v těle, může jít o zubní fokusu, zánět patrových mandlí, gynekologické Fokus.

Jak souvisí s hormony žen?

Akné u dospělých žen může být jedním z příznaků hormonální poruchy, např. PCOS – syndrom polycystyckých vaječníků, při kterém ho obvykle doprovázejí i další příznaky: zvýšené ochlupení horního rtu, obezita, mužský typ vypadávání vlasů. Dalšími možnými příčinami, které je třeba vyloučit jsou např. onemocnění štítné žlázy a poruchy glukózové tolerance. Častou příčinou akné v třicítce může být těhotenství, hlavně na začátku těhotenství v důsledku hormonálních změn se akné může zhoršit, u některých naopak můžeme vidět i zlepšení. Mnoho žen kolem třicítky přestává užívat hormonální antikoncepci, která do té doby udržovala jejich pokožku pod kontrolou. V takovém případě určitě doporučujeme vyšetřit hladinu pohlavních hormonů v krvi.

Zhoršuje se akné před nebo během menstruace?

Většina dospělých žen zaznamenává zřetelný nárůst akné ve dnech bezprostředně předcházejících menstruačnímu krvácení a během krvácení. Estrogen je dominantním hormonem v první polovině cyklu a progesteron v druhé polovině. Hladina obou hormonů drasticky klesá těsně před menstruací a během ní. Hladiny testosteronu zůstávají konstantní během celého menstruačního cyklu, takže při menstruačním krvácení nabývají relativní převahu. Ve druhé polovině cyklu progesteron stimuluje produkci kožního mazu.

Jak se dotýká žen po menopauze?

Po menopauze se snižuje hladina estrogenu a do popředí se dostává androgenní převaha. Za prvních 5 let může produkce kolagenu klesnout až o 30%, důsledkem toho můžeme zaznamenat radikální změny v kvalitě pokožky.

Které části obličeje, resp. jiné části těla nejvíce postihuje akné?

Lokalizace projevů se mírně liší od akné v pubertě, v dospělosti se vyrážky nacházejí spíše v dolní polovině obličeje, zejména kolem úst, sáňky, brady, krku. Mohou být bolestivé, červené, zanícené, přetrvávají déle a zanechávají pozánětlivé hyperpigmentace.

Existují predispozice na toto kožní onemocnění?

Dnes je již zřejmé, že při akné se uplatňuje genetická predispozice, hormonální vlivy, bakteriální osídlení kůže. K faktorům ovlivňujících průběh, trvání a závažnost akné patří strava, léky, vnější vlivy, klima, psychosociální faktory a životní styl. Spouštěčem může být i léčba kortikosteroidy či onkologická terapie.

žena, strach, obavy, nedůvěra, mladá žena
ČTĚTE AJ
Techniky, které dokáží snížit stres za pár vteřin
Je pravdou, že akné má v dospělosti lehčí průběh než v pubertě?

Obvykle ano, ale závažnost akné ovlivňují i ​​výše uvedené faktory. Akné v dospělosti má většinou mírnější průběh.

Jaké jsou nejčastější metody léčby akné?

Správné čištění pokožky je při léčbě problémů s poruchou tvorby kožního mazu nejdůležitější. Je důležité, aby vybraný produkt nebyl příliš agresivní, ale účinně odstraňoval maz a mikroorganismy. Na druhé straně nadměrná dezinfekce a odmašťování mohou paradoxně vést k produkci většího množství mazu a k iritaci pokožky.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek