Středa, 24 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Odbornice radí, co zabere na mimické vrásky

Objevují se při smíchu, hněvu, ale i smutku. Drobné záhyby pokožky na obličeji však přidávají ženám několik let navíc a nepotěší. Tvořit se začínají už po dvacátém pátém roce života a něžnější polovička lidstva hledá způsob jak se jich zbavit. Proč vznikají a jak si s nimi poradit vysvětluje v rozhovoru pro Pravdu přední slovenská dermatovenerologická a laserová specialistka MUDr. Jana Šrámeková ze společnosti MEDISKIN.

Martin Harvan 16.05.2021 07:00 žena, krásná žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto: Shutterstock
Mimické vrásky se objevují již v mladém věku.
Kdy se nejčastěji objevují u žen první mimické vrásky?

Mimické vrásky se objevují již v mladém věku při různých emocích jako jsou smích, hněv, soustředění a podobně. Ve chvíli, kdy tvář relaxuje, zmizí. Proto o skutečných mimických vráskách mluvíme až tehdy, pokud jsou jemné vrásky viditelné při relaxování obličeji, a to je přibližně mezi 25 a 30 rokem života.

Na kterých místech obličeje nejčastěji vznikají?

Nejčastěji je to mezi obočím, jde o takzvané vrásky hněvu. Kolem očí jsou vrásky smíchu, ale i vodorovné vrásky na čele, takzvané vrásky údivu nebo podivením. Ve věku 40 – 50 let, kdy se přidává i ztráta elasticity kůže, jsou to i vrásky na horním rtu. Jde o takzvané kuřácké vrásky a vrásky směřující od ústních koutků směrem k bradě, které mají zvýšenou aktivitu svalu a tento sval se nazývá „tahač ústních koutků“.

Jaký je důvod vzniku mimických vrásek?

Mimické vrásky vznikají jako projev zvýšené aktivity obličejových svalů, které používáme k vyjádření různých emocí, a to hněvu, radosti, soustředění, podivením a podobně. Člověk používá tyto svaly i 15-tisíckrát během dne, aniž si to uvědomil. Jak plyne čas a k mimice se přidává i ztráta elasticity kůže, vrásky se prohlubují.

Souvisí vznik tohoto druhu vrásek is nesprávnou péčí o pleť a co jí nejvíce škodí?

S nesprávnou péčí spíše souvisí prohlubování mimických vrásek. Nejvíce škodí pleti zejména nadměrné slunění, kouření, alkohol, nedostatek spánku, špatná životospráva a používání nesprávných kosmetických přípravků.

shutterstock 1420910267
ČTĚTE AJ
Retinol či vitamín C: Víte, po jakém čase začnou účinkovat kosmetické vychytávky?
Pomůže snížit tvorbu mimických vrásek obličejová gymnastika?

Obličejová gymnastika je populární zejména v USA. Názory ve vědecké obci se liší. Jedna skupina tvrdí, že opakované kontrakce svalů obličeje jen urychlí proces vzniku mimických vrásek. Druhá skupina se domnívá, že jsou cvičení, které pomáhají zjemnit vrásky, jen si třeba vybrat ty správné. To znamená, že je třeba posilovat svaly obličeje, které mají funkci zvedání, tedy takzvané elevátory. Jejich zesílení (hypertrofie) může vést k liftingovému efektu.

Je pravdou, že mimické vrásky se vyskytují často iu lidí, kteří mají problém s viděním?

Ano, tito lidé musí zaostřovat, což vede k nadměrné mimice. Řešením je správná korekce oční vady dioptrickými brýlemi či čočkami.

Které metody léčby jsou nejúčinnější a proč se netřeba obávat botulotoxinu?

Na korekci mimických vrásek je určitě nejúčinnější botulotoxin. Jeho aplikací se uvolňují svaly, které jsou zodpovědné za vznik vrásek. Existuje málo léků, které jsou tak bezpečné jako botulotoxin. Pokud se vyskytnou nežádoucí účinky, ty jsou jednoznačně způsobeny špatnou a neodbornou aplikací. Proto je nesmírně důležité svěřit se do rukou odborníka, který ví jak a kolik aplikovat botulotoxinu, aby výsledkem byl spokojený klient s přirozeným vzezřením.

Existuje věkové omezení a kdy se nevyplatí začít s aplikací „botoxu“?

Teoreticky lze botulotoxin aplikovat od 18. roku života. Prakticky je to samozřejmě velmi brzy. Osobně se aplikaci botulotoxinu věnuji 20 let a moje nejmladší klientka měla 22 let, která měla vrásky mezi obočím. Nejstarší klientka měla 69 let. Pokud je klientka vhodná na aplikaci a její zdravotní stav není kontraindikací, můžeme botulotoxin aplikovat iv sedmdesátce.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek