Pátek, 26 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Jste ranní ptáče či spíše noční sova? Jak zlepšit váš spánek, radí odborník

Důležitým aspektem našeho zdraví, fyzického i toho duševního, je dostatek spánku. Schopnost dobře se vyspat je jednou z nejdůležitějších v našem každodenním fungování. Existuje nějaký obecný recept, jak na to?

Pravda 25.05.2021 14:59 spánek – modrá ložnice – modré stěny – odpočinek Foto: Shutterstock
Spánek je velmi důležitý, ale pokud jste typ sovy, neutíkejte do postele už za světla.
Podle Karla Rollinse, spánkového experta, kterého cituje portál TheDozyOwl.co.uk, je důležité poslouchat své vlastní tělo. Na otázku, zda existuje nějaký konkrétní spánkový cyklus, od kterého bychom se neměli odchýlit, odpovídá jasně – „ano, náš vlastní a ten je pro nás i nejdůležitější“.

Téměř všichni lidé dodržujeme 24hodinový cyklus spánku / bdění. Během tohoto 24hodinového období jsme bdělí, aktivní, spíme a pak jsme opět bdělí. Skutečné načasování se však liší od člověka k člověku, protože v tomto případě se řídíme naší genetikou. Podle Rollinse jde o takzvaný spánkový chronotypů, přičemž on rozlišuje dva hlavní – ranní ptáčata a noční sovy.

Už z pojmenování je asi zcela jasné, o jaký typ se jedná. Zatímco ranní ptáče chodí spát přirozeně dříve a následně se i dříve budí, sovy jsou jejich opakem. Dokáží zůstat dlouho do noci vzhůru a naopak ráno si raději přispěl. Podle Rollinse většina lidí spadá právě do těchto dvou kategorií, přičemž samozřejmě mohou se objevovat i variace – ať už přirozené nebo ovlivněné okolnostmi našeho každodenního života.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek