Čtvrtek, 18 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Čtyři tipy jak přestat příliš přemýšlet

Reflexe a uvažování nejsou špatné. Ale takzvané „přemýšlení“ nás obírá nejen o čas, ale také o energii a radost ze života. Zde jsou čtyři způsoby, jak s tím seknout.

db, Pravda 25.12.2019 14:30 dívka, myšlenky, přemýšlení Foto: Shutterstock
Čím méně máme času, tím spíše děláme věci, které skutečně chceme.
Mám či nemám? Na jedné straně se to ukazuje jako dobré, na druhé straně je jisté riziko. A co když to všechno nedopadne dobře? A co když …? To také pravděpodobně dopadne špatně. Je jedno, o co konkrétně jde. Pokud se v těchto řádcích poznáváte, asi také hodně a zbytečně přemýšlíte. Jistě, je důležité přemýšlet, zvážit za a proti, ale přehnané přemýšlení zhoršuje problémy a ty jsou tím pádem mnohem větší, než ve skutečnosti. Navíc může způsobit záchvaty paniky, vyvolat úzkost nebo dokonce způsobit depresi.

změňte rutinu

Nejdříve to zní divně, avšak každodenní rutina vám dá určitou strukturu a přemýšlet budete muset méně. Například: Neberte si jídlo do práce, ale vyzkoušejte novou kantýnu v okolí, začněte vstávat o hodinu dříve, nebo vyzkoušejte účes, po kterém už dlouho toužíte. Proč to má smysl? Díky malým změnám v naší zaběhnuté rutině vyzveme mozek, aby přemýšlel, a totiž nad otázkou: Co je to nejhorší, co se mi může stát? Kdo si stále klade tuto otázku, všimne si, že dokonce ani ten nejhorší scénář není takový divoký. To znamená, že tyto myšlenky si můžeme ušetřit a s nimi i energii. V našem případě by bylo nejhorší, co by se mohlo stát: přesolení oběd, „značka“ od ptáka během ranní procházky, nebo rozhodnutí, že budeme od nynějška často nosit čepici, protože účes se nezdařil. Vše se dá přežít, však?

Začněte něco nového

Vhodné na změnu rutiny. Zaregistrujte se na kurz, ať už jógy, španělštiny nebo háčkování. Vyvede vás to z komfortní zóny a uděláte něco dobrého pro sebe. Položte si přitom jednoduchou otázku: Co jsem chtěla vždycky dělat, ale odsouvala jsem to na později? Přesně to udělejte. Teď.

Zbavte se perfekcionismu

Perfekcionismus v překladu znamená starat se o budoucí úspěchy. Bez ohledu na to, kolik přemýšlíte a snažíte se vše naplánovat do nejmenších detailů a přijít k dokonalému výsledku, přesto, že nemůžete všechno předvídat. Tak proč se od začátku na to trochu nevykašle?

Představte si, že máte rok života

Zní to jako motivační citát, ale něco na tom je. Čím méně máme času, tím spíše děláme věci, které skutečně chceme – a aniž jsme je dlouho plánovali a dlouho nad nimi přemýšleli. Častěji navštěvovat babičku, dokopat se do rozhovoru se šéfem nebo začít psát knihu? Je jedno, co to je. Rozmyslete si, zda chcete skutečně strávit spoustu času přemýšlením nebo místo toho raději uskutečnit své sny.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek