Středa, 24 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

6 způsobů, jak vám běh změní život k lepšímu.

Běh lze označit za nejlepší sport na světě. Můžete ho provádět prakticky okamžitě a už po prvních proběhnuté kilometrech se vám začne život měnit k lepšímu. Jediné dvě věci, které potřebujete, jsou tenisky a chuť vyběhnout.

MaM 09.06.2021 11:00 běh, rozcvičení, fitness Foto: Shutterstock
Běh je jeden z nejúčinnějších způsobů snižování stresu.
zhubnete

Nejčastější benefit, pro který začínáme běhat. A skutečně z běhu zhubnete. Nezkoušejte však trhat traťové rekordy. Nejlépe se hubne přibližně na úrovni 75% vašeho srdečního maxima. Takže je to spíše pomalý jogging. Běh vám tedy pomalu ale jistě změní postavu. Pokud vyběhnete třikrát týdně, po měsíci budete vypadat jinak.

snížíte stres

Běh je jeden z nejúčinnějších způsobů snižování stresu. Jde o přirozený pohyb našich předků, kteří běhali mnohem více a častěji než my. V běhu se ozývá evoluce a programy bojuj nebo uteč. Proto běh dokáže snižovat hladiny stresových hormonů. Dejte si 30 minut lehkého běhu po náročném dni a psychika pookřeje. Běžci jsou zároveň iv běžném životě odolnější vůči stresu.

Bude vám to lépe myslet

Při běhu se vylučují látky, které podporují a zabraňují degeneraci hippocampus. Bylo zjištěno, že běžci mají mnohem rychleji myšlení. Dokonce se u běžců vyskytuje i menší zastoupení Alzheimerovy choroby. A to už stojí za to dát si pár kilometrů.

sport, trénink, senior, seniorky, starší žena, stará žena, vitalita
ČTĚTE AJ
Tento sport by měla dělat po překročení 50-ky každá žena
Zlepšíte si spánek

Během běhu přirozeně stoupne teplota těla a následně v průběhu pěti až šesti hodin klesne do normálu. To dá tělu signál, že je třeba spát. Proto běh výrazně zlepšuje spánek a urychluje usínání. No pozor, abyste neběhali před spaním. Protože v takovém případě běh nabudí stejně dobře jako káva.

Změní se vám život

Pokud zařadíte do vašeho života běh, život se vám přebuduje od základů. Pomalu vám klesne tepová frekvence, sníží se vám cholesterol, ozdraví cévní systém, zpevní psychika. A vy se budete cítit šťastnější. Tak málo k tomu stačí. Pouze vyběhnout.

Najdete si nové přátele

Věřte či ne, dva běžci, kteří se setkají na ulici se pozdraví nebo si alespoň kývnou. Najdete mnoho běžeckých skupin, které přivítají členy. Můžete najít nové přátele se stejnou vášní a pohledem na život. A to každodenní žití rozhodně obohatí a nasměruje směrem ke štěstí.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek