Čtvrtek, 28 března, 2024
- Reklama -123jobs

V Číně vytvořili extrémně ohebný a pružný led

Čínští vědci vytvořili vlákna zmrzlé vody, které se po ohnutí vrátí nepoškozené do svého původního tvaru. Informoval o tom britský vědecký časopis New Scientist.

Běžný led je zpravidla velmi neohebný a tím pádem křehký. Jak však zjistili vědci z Čeťiangskej univerzity o východočínském městě Chang-čou, vlákno sestávající s jednoho nepřerušovaného krystalu ledu dokáže být mnohem flexibilnější.

Vědci nejprve vpúšťali vodní páru do malé komory, v níž byla teplota minus 50 stupňů Celsia. Molekuly vody potom přitahovaly elektrickým polem k wolframové jehle, kde se krystalizovaly a vytvořili vlákna, které měly průměr několik mikrometrů.

Badatelé pak led vystavili ještě nižším teplotám, mezi -70 až -150 stupňů Celsia a následně je ohýbaly. Zjistili, že tato vlákna byly elastičtější než jakákoli jiná struktura vodního ledu, která byla do té doby zkoumána.

Některé vlákna dokázali vědci ohnout do téměř kruhového tvaru a všechny se po uvolnění tlaku vrátili do svého původního, rovného tvaru.

„V minulosti byla v ledu pozorována nejvyšší elastická deformace na úrovni 0,3 procenta, v ledových mikrovláknem však dosahuje 10,9 procenta,“ přiblížil jeden z autorů výzkumu Li-min Tchung. Teoretické maximum možné elastické deformace ledu je mezi 14 a 16,2 procenta, připomíná New Scientist.

Mikrovlákna jsou mimořádně průhledné, takže by se v budoucnu mohly použít pro přepravu světla. Jejich praktické využití však momentálně ztěžuje skutečnost, že ohebnost nabývají až při extrémně nízkých teplotách. V současnosti slouží zejména na výzkum fyzických vlastností ledu.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek