Pátek, 29 března, 2024
- Reklama -123jobs

Takto ušetříte na hypotéce až třikrát!

Po příjemnějším a zdravějším bydlení touží každý z nás. Je jedno, jestli bydlíte v domě nebo paneláku, zdravé prostředí můžete vytvořit téměř kdekoliv. Pomohou vám v tom zelené technologie, které šetří vaši peněženku i planetu. Se zelenou hypotékou dokonce ušetříte rovnou třikrát!

VÚB se rozhodla jako první banka na Slovensku podporovat výhodnější hypotékou ty, kteří staví či rekonstruují v souladu s nízkoenergetickým standardem. Obytné domy či administrativní budovy totiž už jen svým provozem spotřebují téměř 40% celosvětové energie. Budovy s nízkou spotřebou energií jsou tak jedním z efektivních řešení, jak můžeme přispět ke snížení emisí a pomoci i v boji s klimatickými změnami.

  1. úspora: 100% sleva z poplatku za zelenou hypotéku
    Už nemusíte čekat na akcie banky, kdy se sníží poplatky za hypotéku, protože teď ji ve VÚB bance může mít bez poplatku každý, kdo při stavbě či rekonstrukci využije zelené technologie. „Pokud jdete rekonstruovat rodinný dům a zainvestujete do zelené technologie dáme vám 100% slevu z poplatku. Při průměrné výši hypotéky 90 000 eur, je to už docela zajímavá částka více než tisíc eur, kterou můžete takto ušetřit. Samozřejmě vyžadujeme k tomu i dokumentaci, nestačí jen říct, že jdete investovat do zelených technologií. K žádosti potřebujete doložit projektovou dokumentaci ke stavbě, znalecký posudek, energetický certifikát nebo jiný dokument, na jehož základě víme posoudit, že jde o tzv. zelenou technologii, „říká Angelika Farkašová, vedoucí úvěrových produktů VÚB.

Které zelené technologie banka akceptuje?
nízkoenergetické, resp. pasivní domy v energetické třídě A1 a A0
solární kolektory na ohřev vody
fotovoltaické články pro výrobu elektrické energie
rekuperační jednotky
kotle na biomasu
Samozřejmě nejde jen o poplatek. Vyšší hodnota nízkoenergetické a udržitelné „zelené“ budovy znamená možnost vyšší hypotéky či výhodnější sazby. Zároveň tím snižujete náklady na opravy, které se na běžných stavbách projeví už po několika letech. Nemluvě o kvalitě života a zdraví, kterou inovativní technologie a kvalitní materiály poskytují. Zaručují totiž zdravé prostředí bez rizika vzniku plísní.

popínavé rostliny na fasádě domu
Zdroj: shutterstock.com

  1. úspora: Výrazná změna ve vaší peněžence
    Stavbu nízkoenergetických budov s inovativními technologiemi si většina mylně spojuje s vyšší cenou a nedostupností. Opak je však pravdou. Stačí si uvědomit, že provozní náklady na energie, především vytápění a ohřev teplé vody, tvoří každý měsíc jeden z největších výdajů. Běžná domácnost utratí ročně na energie i více než 2000 eur, avšak při nízkoenergetickém domě to může být jen 200 eur za rok.

Jelikož nemovitost slouží dlouhá léta, po splacení hypotéky vám najednou zůstane v peněžence podstatně více peněz. „Investovat“ peníze z vyšší hypotéky do úspor energií je jedním z nejefektivnějších způsobů šetření peněz. Největší úsporu na energiích lze dosáhnout investicí do zateplení, kvalitních oken s trojsklem, či solárních kolektorů na ohřev teplé vody.

  1. úspora: Naše planeta
    Zodpovědným přístupem při výstavbě či rekonstrukci domu vyhráváme všichni spolu třikrát. Kromě výhodnější hypotéky a úspor v peněžence šetříme i zdroje planety a naše zdraví. VÚB banka vám s tím ráda pomůže.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek